ריח של חלב אם שאוב
- ליגת לה לצ'ה ישראל
- לפני 3 ימים
- זמן קריאה 5 דקות
החלב השאוב שלי מריח מוזר לאחר הפשרה. האם בטוח לתת אותו לתינוק שלי?

מה קורה לחלב אם בהקפאה?
כאשר תינוק יונק מהשד, החלב עובר ישירות מהשד לפה ותהליך העיכול מתחיל בגוף התינוק. לעומת זאת, כאשר חלב נשאב ומאוחסן, תהליך העיכול מתחיל כבר בשלב האחסון. זאת משום שהחלב עצמו מכיל אנזימי עיכול, שנועדו לייעל את תהליך העיכול שלו. אנזימים אלו גורמים לשינויים כימיים בחלב, בדומה לשינויים המתרחשים בזמן העיכול בגוף התינוק. שינויים אלו גורמים לשינוי בריח ובטעם החלב. בדומה לשאר נוזלי הגוף, לחלב האם יש ריח שחלקו נובע ממרכיבי המזון המגיעים מתזונת האם וחלקו מהפרשת ריח גוף אימהי טבעי, שהתינוק מכיר עוד מהרחם.
לעיתים הורים מתארים חלב שאוב או מופשר כבעל ריח מוזר – מתכתי, סבוני, או אפילו דומה לקיא. ישנם מספר מרכיבים בחלב שעשויים לגרום לכך. גורם מרכזי ליצירת ריח חמצמץ וטעם סבוני הוא ליפאז- אנזים האחראי לפירוק שומנים. אנזים זה ממשיך להיות פעיל גם כאשר החלב מוקפא, כך שנוצרות חומצות שומן חופשיות. על אף התפיסה הרווחת כי שינוי בריח או בטעם החלב המוקפא מעיד על רמות גבוהות של ליפאז, לא נמצא קשר בין הדברים. ליפאז הינו אנזים חשוב אשר קיים באופן טבעי בחלב האם.
אנזימים נוספים שיכולים ליצור ריח לא נעים הם הפרוטאזות, המפרקים חלבונים. תהליך נוסף העלול להתרחש ולשנות את ריח החלב הוא חמצון, שכן חלב שאוב נחשף לאוויר, לעיתים לפרק זמן ממושך. תהליכים אלה אינם משפיעים על הערך התזונתי של החלב, אולם בכל זאת מומלץ לקרר את החלב קרוב לשאיבה ולהקפיא בהקדם במידה ויש צורך באחסון ארוך, על מנת להפחית את פעילות התהליכים האלה ולשמר בצורה הטובה ביותר את מרכיבי החלב הייחודיים.
מה יכול לקרות אם התינוק שלי יקבל חלב אם מופשר בעל ריח או טעם חמוץ? אם התינוק שלך מקבל חלב אם שאחסנת בהתאם להנחיות האחסון המומלצות, זה נחשב בדרך כלל לבטוח והריח החמצמץ נגרם, כאמור, מתהליכים כימיים של פירוק ע"י אנזימים שאינם קלקול. ניתן לעיין בהנחיות האחסון כאן. על מנת לזהות ריח של חלב מקולקל, ניתן להשאיר קצת חלב בחוץ עד לקלקולו. זה לרוב ריח מובחן מאד ושונה מריח של חלב מופשר.
מה לעשות אם התינוק מסרב לחלב השאוב שלי?
ראשית חשוב לדעת שסירוב לשתות חלב אם שאוב עשוי להיות קשור לגורמים רבים הקשורים להאכלה, שאינם רק ריח או טעם החלב. האקדמיה לרפואת הנקה ציינה בפרוטוקול אחסון חלב אם (מספר 8) משנת 2017 כי “מזונות רבים שאנשים אוכלים, כמו ביצים, גבינה ודגים, הם בעלי ריח לא נעים אך אינם משפיעים על הטעם.”
ייתכן שהתינוק מסרב לבקבוק עצמו ולא לתוכן שלו, או שישנה תגובה לשינוי בסביבה, כמו מטפלת חדשה, או פרידה לפרקי זמן ממושכים מהאם שלא היו קודם לכן. נסו להקל על התינוק להתרגל לשגרת ההאכלה החדשה ובכל מקרה, להציע את ההזנה בצורה קשובה ורגועה באופן שיבהיר לתינוק כי מדובר בדבר טוב עבורו.
אם נראה שאכן הריח או הטעם הם המפריעים לתינוק לקבל את החלב המופשר, הנה כמה רעיונות שאפשר לנסות:
הגשת חלב קריר או קר:
ניתן לנסות להגיש את החלב בטמפרטורה קרירה יותר, משום שאז בלוטות הטעם פחות מרגישות טעמים, בדומה לשוני שאנחנו מרגישים בין שוקולד קר לשוקולד חם.
שילוב בין חלב טרי לחלב מופשר:
יש תינוקות שמקבלים בשמחה חלב טרי אך לא חלב שהוקפא. במקרה כזה, נסו לערבב חלב טרי עם כמות קטנה של חלב מופשר. התחילו בכמות קטנה של חלב מופשר כדי להימנע מבזבוז אם התינוק מסרב לשילוב. בהדרגה, הוסיפו עוד חלב מופשר לתערובת.
קיצור זמן האחסון במקפיא:
ככל שהחלב נשמר יותר זמן במקפיא, כך גדל הסיכוי לשינויים בריח או בטעם. נסו לשמור את החלב במקפיא לזמן הקצר ביותר האפשרי והפחיתו ככל האפשר את הזמן שהוא מאוחסן עד ההקפאה (בחוץ או במקרר). אמהות רבות חושבות שעליהן לייצר "סטוק" של חלב במקפיא, אך בפועל אמהות רבות ששואבות חלב יום יום בעת החזרה לעבודה או ללימודים - נותנות את החלב לתינוק למחרת ללא צורך בהקפאה ושומרות במקפיא כמות קטנה למצבי חירום בלבד.
התאמה לצרכי התינוק:
נסי להעריך כמה חלב באמת נדרש לאחסון, בהתאם לסיטואציה. בעוד שכמות גיבוי מסוימת עשויה להיות מרגיעה, נסי לשאוב רק את הכמות שתינוקך צריך.
התמקדות בהנקה בבית:
הנקה בבית יכולה להפחית את הצורך בבקבוקים כשנמצאים מחוץ לבית. כשיש פרידה מהתינוק במהלך היום, נסי להניק ממש לפני הפרידה ומיד כשנפגשים שוב. תינוקות מווסתים את כמות החלב שצורכים על פני היממה, וכך אם יש פרידה מהאם במהלך היום, יכולים לצרוך חלב בכמות קטנה בבקבוק ולהשלים את הכמות לה זקוקים בהנקה במהלך הערב והלילה.
התאמת שיטת השאיבה:
אם את מתקשה לשאוב מספיק חלב לצרכי התינוק, ייתכן שיש צורך לשנות את אסטרטגיית השאיבה או ההאכלה בבקבוק. את יכולה להיעזר במאמרים נוספים "טיפים לשאיבת חלב אם" או "טיפים להצלחת שאיבה אחרי חזרה לעבודה או לימודים" או להיעזר באשת מקצוע מתחום ההנקה לשיפור השאיבה או ההאכלה. ייתכן שתרצי לנסות שיטות להגדלת תפוקת החלב.
שמירה על טמפרטורות אחסון מתאימות:
טמפרטורות קרות עשויות להאט שינויים בחלב השאוב. שמרי תמיד את חלב האם בחלק הקר ביותר של המקפיא. אם אינך מתכננת להשתמש בחלב השאוב תוך 24 שעות, העבירי אותו למקפיא בהקדם האפשרי. (ניתן לאחסן חלב שאוב במקרר למשך ארבעה ימים ולעיתים יותר; אבל כדאי להעבירו למקפיא תוך יממה.)
אם אפשר, הפשירי חלב בהדרגה על ידי הנחתו במקרר למשך הלילה או על ידי הנחת השקית הסגורה או הבקבוק בכוס עם מים חמימים מהברז.
אפשר לקרוא פה הנחיות כלליות לטיפול ואחסון חלב אם.
הרתחת החלב (פסטור) בטרם אחסונו: פסטור חלב או הרתחתו הינם תהליכים הפוגעים בפעילות אנזימי העיכול. לכן לעיתים ממליצים להרתיח את החלב לפני הקפאתו על מנת להפחית את העיכול ע"י אנזימים ובהתאם את השינוי בריח החלב. האקדמיה לרפואת הנקה וארגוני בריאות אחרים ממליצים להימנע מהרתחה בשל אפשרות הפגיעה במרכיבים פעילים בחלב כדוגמת גורמים חיסוניים. בנוסף, אין הנחיות ברורות לגבי הדרך הנכונה להרתיח חלב, דבר העלול לגרום לטעויות. חשוב לדעת כי לאחר פסטור החלב או הרתחתו, יש צורך בהקפדה יתרה על היגיינה בעת הטיפול בחלב שכן ההגנה הטבעית שלו כנגד מזהמים נפגעת בשל ההרתחה. יחד עם זאת, חשוב לזכור כי גם חלב שהורתח או פוסטר עדיין מתאים יותר להזנה מאשר תמ"ל וכמובן עדיין מכיל מגוון מרכיבים פעילים הייחודים לחלב אם.
מה עוד כדאי לדעת? ייתכן שתשמעי הצעה להוסיף תמצית וניל או טעמים אחרים לחלב. רעיון זה לא נחקר, אולם לאחר גיל 6 חודשים, ניתן לשלב את החלב עם מזונות אחרים כמו פירות או דייסה ואז הטעם מושפע מדומיננטיות המזון.
ישנן אמהות המדווחות על השפעה של עוצמת המשאבה על טעם וריח החלב המופשר, אך הנושא טרם נבדק או הוכח מחקרית.
ישנן אימהות אשר תורמות חלב לבנק חלב האם משום שהתינוק שלהן לא צורך אותו. על ידי תרומה, החלב שלך, שכרגע מאוחסן במקפיא ללא דורש, יכול לעזור לתינוק נזקק ואף להציל חיים. בישראל ישנו בנק לאומי לחלב אם המופעל על ידי מד"א ומספק חלב לכלל הפגיות ותינוקות עם צרכים מיוחדים. כאן תמצאי מידע נוסף על תרומת חלב.
לסיכום
אם גילית שחלב האם המאוחסן שלך מריח מוזר או שונה מריח של חלב טרי, זה עלול להרתיע אותך ולגרום לך לחשוש שמא החלב שלך התקלקל ואינו ראוי יותר לשימוש. אולם ריח זה (המתואר כחמצמץ, מתכתי או סבוני) אינו מעיד על קילקול. ללא קשר לריח או לטעם, חלב אם שאוחסן כהלכה הוא הזנה איכותית ומיטבית עבור התינוק שלך. ישנן דרכים להפחית את השפעת תהליך ההקפאה על הריח או לעודד את התינוק לקבל את החלב המופשר כפי שהוזכר לעיל. לעיתים הסירוב לקבלת חלב מופשר קשור לגורמים אחרים הנוגעים להאכלה וזה עלול לקחת זמן ולהביא לתסכול. ניתן להיעזר באסטרטגיות שהוזכרו על מנת לעודד את תינוקך לקבל את החלב שלך גם בהעדרך.
המאמר תורגם על ידי אפי נבו כהן מאתר לה לצ'ה הבינלאומי https://llli.org/breastfeeding-info/smell-human-milk/ ונערך מדעית על ידי ד"ר שרון ברנסבורג צברי
פורסם במאי 2025