top of page

פטמת סיליקון בהנקה


פטמת סיליקון הינה אביזר עדין וגמיש העשוי סיליקון דק, המיועד להנחה על הפטמה במהלך ההנקה. מטרתה להקל על אתגרים שונים העלולים להתעורר בזמן ההנקה, תוך שמירה על הקשר הישיר בין האם לבין התינוקת. לפני התחלת השימוש בפטמת סיליקון, חשוב להכיר את המצבים בהם היא יכולה לסייע, לצד היתרונות והחסרונות שבשימוש בה.


דוגמה לפטמות סיליקון
דוגמה לפטמות סיליקון

באילו מצבים ניתן להשתמש בפטמת סיליקון?

פטמת סיליקון יכולה לעזור במצבים כמו:

  1. בלבול פטמות: מצב בו התינוקת התרגלה לפטמה של בקבוק, פטמה שלרוב מגיעה לחיך העליון של התינוקת ונוגעת בו ואז התינוקת מבינה שהיא יכולה להתחיל למצוץ ולקבל חלב. כשהתינוקת נמצאת מול השד שבו מבנה הפטמה שונה, היא לא תמיד מבינה איך לינוק ממנו ישירות. הפטמה הסיליקונית, הדומה במבנה שלה לפטמת בקבוק, עוזרת לתינוקת לגשר על הפער ולהתחבר לשד. אגב, בלבול כזה יכול להתרחש גם אחרי חשיפה למוצצים בימים הראשונים.

  2. עיצוב הפטמה: ישנם תינוקות המתקשים בעיצוב הפטמה בפיהם, מסיבות כמו פגות, לידה מורכבת (לדוגמה ואקום), לשון קשורה, או חולשה זמנית. פטמת הסיליקון, שכבר מעוצבת, יכולה להקל עליהם בתהליך החיבור לשד.

  3. הקלה על כאבים: במקרים מסוימים, פטמת סיליקון עשויה להקל על כאבים הנגרמים כתוצאה מפצעים או מרגישות. יחד עם זאת, חשוב לטפל במקביל במקור הבעיה, כגון חיבור לקוי או פצעי הנקה. גם עם פטמת סיליקון כדאי לוודא שהתינוקת תכניס לפה שלה כמה שיותר מהחלק הבולט של פטמת הסיליקון. 

  4. זרם חלב מהיר: כאשר החלב זורם מהר מדי, הפטמה עשויה לסייע בהאטת הזרימה.


יתרונות

אם הצלחת לחבר את התינוקת להנקה באמצעות פטמת סיליקון – זהו צעד משמעותי!החיבור להנקה מסייע בשימור ייצור החלב בהתאם לצרכי התינוקת, מונע את הצורך בשאיבה מסביב לשעון, ומאפשר לתינוקת להתרגל לתהליך הטבעי של ההנקה – לתנוחה, לקצב, למגע ולריח המיוחד שלך.


חסרונות וחששות

  1. ירידה בייצור החלב: השימוש בפטמת סיליקון יכול להפחית את הגירוי בשד, מה שעלול לגרום לירידה בייצור החלב. על מנת למנוע את המצב הזה מומלץ בימים הראשונים של השימוש בפטמת הסיליקון לשאוב 2-3 פעמים ביממה. מה לעשות עם החלב השאוב? אם התינוקת צריכה לקבל תוספת חלב (למשל תינוקת שעדיין לא עולה טוב במשקל, או מתקשה לינוק גם עם פטמת הסיליקון או ממגוון סיבות בהן יועצת ההנקה המליצה לך לתסף בחלב) זה כמובן יהיה נהדר עבורה לקבל חלב אם שלך. אבל, אם ההנקה מספיקה לה, חשוב לזכור שמטרת השאיבה הזו היא שימור הכמות ולא על מנת לתת את החלב לתינוקת ולכן כדאי לשמור אותו במקפיא למועד עתידי ולתת לתינוקת כמה שיותר הזדמנות לתרגל הנקות וכמה שפחות הזדמנויות לתרגל בקבוקים. אם לאחר כמה ימי שימוש בפטמת הסיליקון התינוקת עולה טוב במשקל ניתן להפסיק את השאיבה, בהדרגה

  2. צורך בתחזוקה: פטמת הסיליקון דורשת ניקוי במים ובסבון לאחר כל שימוש.

  3. תלות באביזר לתינוקת: תינוקות מסוימים עלולים להתרגל להנקה עם פטמת הסיליקון, מה שעלול להקשות על מעבר להנקה בלעדיה.

  4. תלות באביזר לאמא: במקום להניק בכל מקום ללא בעיה, את תצטרכי להסתובב עם אביזר שיכול להיות לא נוח, מחליק ומוסיף סרבול.


מעבר להנקה ללא פטמת סיליקון

בהרבה מקרים פטמת סיליקון יכולה לשמש כפתרון ביניים ועם הזמן אפשר לנסות להניק בלעדיה – להסיר אותה בתחילת ההנקות, במהלכן או בסופן. אם לאחר הורדת הפטמה התינוקת מתוסכלת או בוכה, אפשר להחזיר אותה ולהמשיך לנסות במועד אחר. המטרה היא לא "להצליח", אלא לאפשר לתינוקת להתרגל לתהליך בהדרגה ובשמחה. יכול להיות שהתינוקת תעבור בסופו של דבר להנקה ללא פטמת הסיליקון, ויכול להיות שהיא תמשיך להיעזר בפטמת הסיליקון כל תקופת ההנקה וזה גם בסדר.

יש תינוקות שיצליחו לינוק ללא פטמת הסיליקון מתוך שינה, ולכן לפעמים כדאי לנסות להוריד את הפיטמה דווקא אז (כך עשויה להתעורר פחות התנגדות). בנוסף, לפעמים החיבור לפטמת האם הוא עניין של טכניקת הבלטה של הפטמה (בפרט אם הסיבה לשימוש בפיטמת הסיליקון מראש היא פטמה שטוחה או שקועה). במקרה כזה כדאי לשקול קבלת סיוע של יועצת הנקה מיומנת בחיבור ללא פטמת הסיליקון. 

שימי לב- החיבור ללא פטמת הסיליקון לא אמור לכאוב לך! לכן, במידה והצלחת להוריד את פטמת הסיליקון אולם את מרגישה כאב בזמן היניקה, חשוב להתייעץ עם יועצת הנקה מנוסה כדי להבין ממה נובע הכאב ולסייע בפתרון הבעיה. 


סיכום

פטמת סיליקון היא כלי שיכול להוות גשר משמעותי עבור אמהות ותינוקות המתמודדים עם קשיי הנקה. עם זאת, יש להשתמש בה במודעות ותוך ייעוץ מתאים. בעזרת תמיכה וסבלנות, ניתן להתגבר על האתגרים הראשוניים ולהבטיח חוויית הנקה חיובית ונעימה.



נכתב על ידי אפרת פלדמן, מאי 2025

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook

© כל הזכויות שמורות לליגת לה לצ'ה  ישראל |  המידע וההצעות הניתנים באתר הם בגדר מידע כללי בלבד. הם אינם מהווים תחליף לבדיקה או לייעוץ אצל רופאים או מומחים אחרים, ואינם בגדר "אבחנה רפואית", "חוות דעת רפואית", "המלצה לטיפול רפואי" או "תחליף לטיפול רפואי" | בכל מקרה שבו קיימת בעיה רפואית או מתעורר חשד לקיומה, יש לפנות ולהיבדק אצל איש מקצוע מתאים | בעצם השימוש באתר ובפורום המשתמשים מוותרים על כל תביעה, דרישה או טענה מכל סוג שהוא כלפי ליגת לה לצ'ה ישראל ו/או צוות הכותבים, העורכים והיועצים של האתר.

bottom of page