top of page
תמונת הסופר/תSagit Lev

הנקה ודיכאון לאחר לידה

אמא עצובה מניקה תינוק

לידה והמעבר לאימהות הם שלבים משמעותיים בחיים הכוללים שינויים פיזיים, רגשיים ונפשיים. תנודות במצב הרוח ובמצב הנפשי הן מנת חלקן של נשים רבות על רצף ההריון- לידה- הורות ראשונית. זהו מצב טבעי ונורמלי, אולם במידה ותחושות אלה נשארות או מחמירות יש לתת עליהן את הדעת. במאמר זה נתייחס לנושא דיכאון לאחר לידה והקשר שלו להנקה.


מהו דיכאון אחרי לידה?

דיכאון לאחר לידה הוא דיכאון המתחיל בטווח של כשנה מהלידה. הוא יכול להופיע מספר שבועות או חודשים לאחר הלידה ולעיתים אף בחלוף שנה. על פי נתוני משרד הבריאות, כ-10% אחוז מהיולדות מתמודדות עם דיכאון לאחר לידה. 


הסימפטומים השכיחים לדיכאון אחרי לידה

  • ירידה במצב הרוח

  • חוסר בהנאה

  • תחושת חוסר ערך

  • אובדן עניין בעשיה

  • נסיגה מפעילות חברתית

  • קושי בהירדמות או לחילופין שינה מרובה

  • חוסר אנרגיה, עייפות יתר

  • קושי בריכוז ובקבלת החלטות

  • מחשבות מציפות הקשורות לפגיעה עצמית או בתינוק


אישה המתמודדת עם דיכאון לאחר לידה עלולה לחוות את כל הסימפטומים הללו או את חלקם.

חשוב להכיר את הסימפטומים כדי להקל על זיהוי המצב ועל מנת לפנות לקבלת סיוע מתאים.


כיצד משפיע דיכאון לאחר הלידה על הנקה?

חשוב להבין שאישה הסובלת מדיכאון לאחר לידה אינה אמא לא טובה או אמא שפחות אוהבת  את תינוקה. אולם, לעיתים, דיכאון לאחר לידה עלול לגרום לקושי בהיקשרות אל התינוק. כאשר מביאים בחשבון את הסימפטומים של דיכאון לאחר לידה ואת כמות האנרגיה והמאמץ שטיפול בתינוק שרק נולד מצריכים, הקושי בהיקשרות אינו מפתיע וחשוב להבין שזו אינה אשמתה של האם או של אף אחד אחר.


התמודדות עם תסמיני דיכאון לאחר לידה וטיפול בתינוק חדש יכולים להיות מאתגרים מאוד. חלק מהנשים עשויות להתמודד בנוסף גם עם קשיי הנקה.

כיוון שהנקה מוצלחת תלויה בקרבה לתינוק ובהנקות תכופות בימים הראשונים, לעתים יולדת המתמודדת עם מצב רוח ירוד או עייפות רבה וחווה בשל כך קושי להיות עם תינוקה, תחווה גם אתגרים בהנקה. 

יחד עם זאת, חשוב לדעת שהקשר בין הנקה לדיכאון לאחר לידה הוא קשר מורכב. בה בעת שדיכאון לאחר לידה יכול לגרום לעיתים לקושי בהנקה, מחקרים מראים גם שהנקה יכולה להגן מפני דיכאון לאחר לידה. 

נשים מניקות נמצאות בסיכון נמוך יותר להתפתחות דיכאון לאחר לידה בהשוואה לנשים שאינן מניקות. בנוסף, תדירות גבוהה יותר של הנקה בגיל שלושה חודשים נמצאה קשורה לירידה בסימפטומים של דיכאון. 


"היה לי דיכאון לאחר לידה עם ביתי ולאחר מספר אובדנים של הריונות, היה לי דיכאון לאחר לידת בני. נאבקתי מאוד כדי להתמודד. הכול נראה כמאבק וכל החברים שלי נעלמו בדרך, כך שחשתי מאוד לבד. הרגשתי שיש מחסום זכוכית ביני לבין העולם. למרות זאת, ההנקה גרמה לכך שיהיה סדק במחסום הזכוכית הזה. התינוק שלי עמד בשני העולמות ואני יכולתי ליצור עמו קשר דרך ההנקה" (אמה)


הנקה ושינה: מה הקשר לדיכאון?

חוסר שינה קשור לסיכון גבוה יותר לדיכאון לאחר לידה

כיוון ששינה רציפה משחקת תפקיד חשוב בהחלמה מדיכאון לאחר לידה, לעיתים ממליצים לאמהות המתמודדות עם דיכאון, להפסיק להניק כדי לישון יותר. ההיגיון שעומד בבסיס ההמלצה הזו הוא שאמהות מניקות מתעוררות לעיתים קרובות יותר בלילה ומחקרים מראים שישנו קשר בין שעות שינה מעטות לסיכון גבוה יותר לדיכאון לאחר לידה.


נשים מניקות ישנות יותר

החברה בדרך כלל מתייחסת לגמילה מהנקות בלילה כחלק חשוב מתהליך ההחלמה מדיכאון. עצה זו עלולה להיות מאוד מבלבלת אם את מרגישה שאת חייבת לישון ויחד עם זאת מאוד רוצה להניק. ייתכן כי את חשה קונפליקט בין הצורך לישון שינה טובה ורציפה וחשיבותו להחלמה לבין הרצון להמשיך להניק. קיימים מחקרים המראים שגמילה מהנקת לילה אינה בהכרח הפתרון. הנקה בלילה אינה מובילה בהכרח לפחות שעות שינה לעומת האכלה מבקבוק. מחקר בתחום מראה שאימהות מניקות דווקא ערות פחות מאשר אמהות המאכילות מבקבוק, כך שאמהות מניקות יכולות לקבל יותר שעות שינה ובעיקר אמהות המניקות באופן בלעדי. הנקה שאינה בלעדית נמצאה כקשורה יותר לעליה בסיכון לדיכאון לאחר לידה. המחקר אפילו מצא שגמילה מהנקות לילה יכולה להאריך את משך הדיכאון לאחר הלידה אצל אמהות שסובלות מתופעה זו. יתרה מכך, גמילה מהנקת לילה אינה מבטיחה בהכרח שתינוקך ישן יותר או יותר טוב. כיוון שתינוקות מתעוררים מהרבה מאוד סיבות ולא רק מרעב לחלב. הנקה בלילה יכולה לתת מענה להרבה צרכים, כגון נחמה, חיבור והיא מהווה כלי חשוב להירדמות מחודשת. מעבר לאלו, גמילה מהנקת לילה עלולה להשפיע על אספקת החלב ועל ההנקה בכללותה.  


יותר שינה ללא גמילה

איפה הממצאים האלו משאירים אותך אם את מתמודדת עם דיכאון לאחר לידה ועייפות גבוהה? שינה יכולה לשחק תפקיד חשוב מאוד בשיפור סימפטומים של דיכאון לאחר לידה. ואם את מרגישה שאת צריכה זאת, יש מספר דרכים יצירתיות לקבל יותר שינה מבלי לוותר על ההנקה.

הנה כמה רעיונות שאולי יאפשרו לך להשלים שעות שינה מבלי לוותר על הנקה:

  • נסי לנמנם עם התינוק, כאשר זה מתאפשר. 

  • אפשר לחשוב על לינה משותפת, תוך שימוש בהנחיות ללינה משותפת בטיחותית .

  • ניתן להיעזר במישהי.ו שאת סומכת עליהם שיוכלו לקחת את התינוק לטיול במשך היום כך שלך תהיה מנוחה ללא הפרעה. למשל, בן.ת זוג, קרוב משפחה, חברים ואף עזרה בתשלום.

  • אפשר להציע לתינוק לינוק לעיתים קרובות יותר במשך היום ובכך אולי לגרום לו להיות שבע יותר  במהלך היום. לעיתים הדבר יביא להפחתה בהנקות בלילה, אך לא תמיד. 

  • אפשר לנסות להניק את תינוקך בתדירות גבוהה יותר בשעות הערב כדי לעודד צברי הנקות לפני השינה, שייתכן שירווחו את ההנקות בלילה לאחר מכן


"תחתית הבור של דיכאון לאחר לידה היא מאוד בודדת. בשלוש לפנות בוקר, לבד עם הבן שלי, בפעם הרביעית באותו לילה שהוא יונק, החברה היחידה שלי הייתה רק צליל החלב. העיניים שלי שרפו מעייפות ומבכי עד ההירדמות. הבן שלי לא היה מודע לכך כלל. הוא היה קרוב לאמו, מחמם את הבטן שלו בחלב שלי וכל כך שליו. למדתי לתפקד על ארבע שעות שינה ובימים הטובים הייתי מעריכה את מה שעשיתי למען הילד שלי. הלילות הללו הרגישו אינסופיים אבל היה להם סוף. כאשר הדיכאון לאחר הלידה עבר (גם כאשר הלילות ללא שינה המשיכו) במקומו ניצבה אהבה מדהימה מהילד הזה. הקשר הזה והאהבה הזו הם הפרס על חוסר האנוכיות שלי, גם ביום הכי גרוע שלי כל מה שהתינוק שלי יודע זה חום ואהבה, בטן מלאה ואת קול דפיקות הלב של אימא לצידו" . אמה



תמיכה בהנקה מצמצמת את הסכנה של דיכאון לאחר לידה

הפרעות בשינה הן רק סימפטום אחד מיני רבים בהקשר של הנקה. דלקות בשד, כאבים בהנקה, מתח ותשישות עלולים גם הם להגביר את הסיכון לדיכאון לאחר לידה. כאשר דברים הולכים בקלות, ההנקה מגנה על האמהות מהסיכון של התפתחת דיכאון לאחר לידה, ולכן חשוב לפנות לעזרה בהנקה ברגע שעולה קושי או מתגלה בעיה. 

מחקרים מראים עד כמה חשוב לאמהות לדעת איך לקבל תמיכה כדי שיוכלו להמשיך להניק כל עוד הן רוצות. גישה לתמיכה עשויה למלא תפקיד מפתח בסיוע במניעת דיכאון לאחר לידה.


אמהות הסובלות מדיכאון נמצאות בסכנה גדולה יותר להפסקת הנקה, בייחוד כאשר הן חוות כאב, אך מחקר מצא שהנקה מפחיתה מצב רוח שלילי, ומגנה על התינוק מההשפעה המזיקה של הדיכאון. זה מכיוון שהאמהות לא מתנתקות מילדיהן וממשיכות להביט בהם, לגעת בהם, ללטף אותם.


"ההנקה איפשרה לי את הקשר היחידי לבני כאשר כל הקשרים הרגשיים לא היו קיימים. הנקה נתנה לי תחושה של מטרה וכח להתמודד עם כל יום בעודי ממתינה לשיפור. זה היה המחסום היחידי שנותר ומנע ממני לברוח לנצח, והוכיח שהגוף והרוח שלי לא נשברו לגמרי לנצח". שרה


איך הנקה יכולה לסייע בהתמודדות עם דיכאון לאחר לידה

בספרה Depression in New Mothers מסבירה ד"ר קתלין קנדל-טאקט מדוע הנקה מגנה על תינוקות מההשפעות המזיקות של דיכאון אימהי. אחת הסיבות היא שאמהות מניקות נוטות יותר לגעת, ללטף וליצור קשר עין עם התינוקות שלהן. לדבריה, הסבר אפשרי נוסף להשפעה המיטיבה כולל שחרור הורמונים של הרגשה טובה כאשר החלב מיוצר. זו עוד סיבה לעידוד אמהות להמשיך להניק גם כשהן בדיכאון.


הנקה ותרופות נוגדות דיכאון

אם את סובלת מדיכאון לאחר לידה, ייתכן שתעמדי מול השאלה האם ליטול תרופות נוגדות דיכאון. זו כמובן החלטה אישית שמורכבת משיקולים רבים, אך אולי ירגיע אותך לדעת שאפשר להמשיך להניק גם כשאת נוטלת תרופות לטיפול בדיכאון. מידע נוסף על תרופות בהנקה, אפשר לקרוא בקובץ הזה.

סקירה של מחקרים בנושא מצאה שאין צורך בהפסקת הנקה במהלך שימוש בתרופות למניעת דיכאון, אולם יש תרופות שנחקרו יותר מאחרות. אלה הן תרופות מסוג SSRI (דוגמת פרוזק, ציפרלקס ולוסטרל). החשיפה של תינוקות לתרופות נוגדות דיכאון דרך חלב האם היא בדרך כלל נמוכה עד נמוכה מאוד, ונשים שרוצות ליטול תרופות נוגדות דיכאון לא צריכות להפסיק להניק. ניתן לפנות לרופא המשפחה כדי לקבל מידע מדויק על התרופה המתאימה והבטוחה ביותר לך ולתינוקך. 


איפה אפשר לקבל עזרה?

אם את חווה תחושות וקשיים כפי שפורטו פה במאמר, אנא אל תשארי עם זה לבד!

ניתן לפנות לאחות טיפת חלב באזור מגורייך, כמו גם לרופא.ת משפחה או לעובדת הסוציאלית בקופת החולים. לשתף בתחושות שלך ולבקש סיוע, אבחנה והפנייה לטיפול מתאים.


גם במצבים בהם עולה צורך באשפוז, חשוב לדעת שבחלק מקופות החולים ניתן לקבל הפנייה לטיפול נפשי בבית כתחליף לאשפוז, דרך חברות צבר, שרן ומרפאות ייעודיות.


במידת הצורך בקבלת סיוע רגשי-נפשי הנה רשימה של מרכזים לאבחון ולטיפול בדיכאון לאחר לידה


מרכז חוה - בריאות הנפש של האישה, מרכז רפואי תל השומר 03-5303352



עולם ומלואה- המרכז המתקדם לבריאות נפש האישהתל אביב, חיפה, נס ציונה 074-7369-001


מרפאה לדיכאון לאחר לידה - מעייני הישועה  073-3398030/1


מרפאה לבריאות הנפש של האישה - מרכז בריאות הנפש באר שבע 08-6401502


היחידה הטיפולית - המכון לגיל ינקות אוניברסיטת רייכמן, הרצליה 09-7881900


מרפאת היל"ה - טיפול פסיכיאטרי ופסיכולוגי לנשים בית החולים הדסה עין כרם 02-6777348


מרחבים - המרכז הרפואי לטיפול במוח ובנפש מחלקת "בריאה", נס ציונה 08-9284170


מרפאות בית חם - טיפול תמורת טופס 17 בלבד תחת מטריה של משרד הבריאות בבני ברק ,אלעד וריכוזים חרדיים נוספים. ניתן להתקשר 9518* 


ער"ן - עזרה ראשונית נפשית 9061* בצ'אט, וואטסאפ, מייל, טלפון.


פרוייקט "בריאה" - עזרה הדדית לנשים מידע על מרכזי סיוע וטיפול


זקוקה לתמיכה בהנקה? צרי קשר עם מדריכת ליגת לה לצ'ה לקבלת עזרה מותאמת אישית.


נכתב במקור ע"י מדריכות לה לצ'ה בבריטניה 2017.

נעשו התאמות לנתונים ישראליים על ידי מדריכות "ליגת לה לצ'ה ישראל'" שרונה נגבי ורעות אלינגר, דצמבר 2024 




Depression and New Mothers”, Kathleen A Kendall-Tackett, Routledge, 2009

166 צפיות

פוסטים קשורים

הצג הכול
bottom of page