top of page
קורל ויסברוד

דלקות אוזניים והנקה

אימהות רבות שומעות מאנשי רפואה שהנקה בִּשכיבה עלולה לגרום לדלקת באוזן התיכונה. מיתוס זה הוא אחד מני רבים שהגיע מיישום מוטעה של מידע בנוגע להאכלה בבקבוקים והשוואתו להנקה.

mom nursing her baby lying down

למעשה, מחקרים מוכיחים כי לא משנה באיזו תנוחה התינוק יונק, ההנקה פועלת כדי להפחית את השכיחות של דלקות אוזניים. בהאכלה של מזון נוזלי מבקבוק, החשש הינו שהנוזל עלול להיכנס לחצוצרת השמע (תעלה המחברת בין האוזן התיכונה לֶחַלל הגרון, אשר תפקידה לאוורר את חלל האוזן התיכונה ולנקז ממנה נוזלים) ומשם לאוזן התיכונה ולגרום לזיהום.


המבנה של חצוצרת השמע אצל תינוקות וילדים הוא מאונך יותר משל מבוגרים ובשל העובדה שתינוקות ניזונים ממזון נוזלי יתכן מצב בו חלב אם או תמ"ל – תרכובת מזון לתינוקות – יעברו מחלל הפה אל חלל האוזן הפנימית. בנוסף, במצב של צינון, נוזלים רבים ממלאים את חלל הנאזופארינקס (לוע האף) ועשויים לסתום את חצוצרת השמע או לעבור אל חלל האוזן הפנימית. נמצא כי תינוקות שמקבלים בקבוק תמ"ל בשכיבה סובלים יותר מדלקות אוזניים מאשר תינוקות יונקים, זאת משום שהתמ"ל יכול להיכנס לחצוצרת השמע ומשם לאוזן התיכונה ולגרום לזיהום.


ישנן שתי בעיות בהשלכת עובדה זו בנוגע להנקה או האכלה בחלב שאוב בבקבוק:

חלב אם ותמ"ל אינם זהים – חלב אם מעכב את היווצרותם של חיידקים בשל הנוגדנים המצויים בו, בעוד תמ"ל אינו מכיל גורמי חיסון. כך שאִם חלב אֵם מגיע אל חלל האוזן הפנימית הוא אינו גורם לאותה השפעה כמו תמ"ל. ד"ר ג'ק ניומן מסביר, כי הנוגדנים בֶּחלב הַאֵם מרפדים את הריריות של התינוק אותה רקמה שבאה במגע עם חלב אם, לכל אורך מערכת העיכול וגם בחלל הפה, בחלל האף ובחללי האוזניים – ומונעים התרבות של חיידקים זיהומיים ווירוסים. תרביות הגרון והאף של תינוקות יונקים מראים פחות חיידקים שהם כנראה הגורם החיידקי השכיח ביותר של דלקות אוזניים.


הנקה והזנת בקבוק אינם זהים – חלב אם אינו נשפך מהשד לפיו של התינוק בעת ההאכלה כפי שקורה כאשר התינוק ניזון מבקבוק. בְּהנקה התינוק שולט בכמויות הֶחַלב ולכן הסיכוי שיגיע חלב עודף לתוך חצוצרת השמע ומשם לאוזן הפנימית הוא נמוך. בנוסף, ד"ר ניומן מסביר שלמיקום התינוק בזמן ההאכלה יש השפעה על יכולת מעבר הֶחַלב לחלל האוזן הפנימית – ומיקום (תנוחת) התינוק בהנקה שונה מאוד מהאכלה בבקבוק, לכן בהאכלה מבקבוק של תמ"ל או חלב שאוב יש להתייחס להמלצות בנוגע להאכלה איטית וקצובה.


ד"ר דיויד פייג' מסביר כי הנקה תורמת לפיתוח הלסת, שכן בפעולת היניקה מעורבים שרירים ועצמות הפה והלסת. תנועת הלסת משפיעה על מפרק הלסת, על האוזניים וחצוצרת השמע וגורמת לכך שהלסת פועלת ומתפתחת בצורה מיטבית, מה שעוזר להפחית זיהומים באוזן. זאת לעומת האכלה בבקבוק בה הפה של התינוק פועל באופן פאסיבי יותר שמניע פחות את הלסת ושרירי הפה וְהַפַּנים. כמו כן, מחקרים מצביעים על כך שהאכלה בבקבוק עלולה להעלות את הסיכוי להיווצרות דלקת משום שהואקום שנוצר על ידי האכלה בבקבוק עלול לגרום לנזק לחצוצרת השמע בחלק הפנימי של האוזן. כמו כן, יש לזכור כי כמעט בכל תנוחות ההנקה התינוק שוכב, בין אם האמא שוכבת או לא. לכן אם אמא מניקה בשכיבה זה לא מגביר את הסיכוי למעבר של חלב לתוך חצוצרת השמע.


מחקרים רבים מעידים על כך שהנקה בלעדית למשך לפחות 4 עד 6 חודשים מפחיתה את הסיכון לדלקת אוזניים חריפה ולאירועים חוזרים של דלקת אוזניים. כמו כן, מחקרים מראים כי הנקה חלקית מספקת הגנה חלקית מפני דלקות אזניים. מציצה של מוצצים, צעצועים, אגודלים וחפצים דומים עלולה לגרום לאותן בעיות באוזן כמו האכלה בבקבוק. הגורם המשותף לכל הפעילויות הללו הוא שלחץ שלילי נוצר בפה, ואז הוואקום מועבר לאוזן התיכונה. לכן, הצעד הראשון במניעת זיהומים באוזן יהיה לשקול להפחית שימוש במוצצים וכדומה. לגבי האכלה, מומלץ להניק, או אם הנקה לא מתאפשרת, מומלץ לנסות להפחית את היווצרות הואקום בזמן ההאכלה בבקבוק ואולי אף לשקול האכלה שאינה בבקבוק בַּמִקרה האפשרי כמו בכוס אימון. ישנם בקבוקי האכלה שנועדו למנוע קריסת הפטמה ואת היווצרות בועות אוויר, בכדי למנוע היווצרות של ואקום חזק שמועבר לאוזן התיכונה.

המלצות לאמא מניקה שהתינוק שלה סובל מדלקות אוזניים חוזרות

המשיכי להניק – מחקרים מוכיחים שההנקה פועלת כדי להפחית את השכיחות של דלקות אוזניים; מכל הבחינות הנקה היא הטובה ביותר עבור התינוק. הן מבחינת פעולת היניקה והן מבחינת חלב האם שמכיל נוגדנים. אין מניעה להניק בשכיבה – כמעט בכל תנוחות ההנקה התינוק שוכב, בין אם האמא שוכבת או לא. לכן אם אמא מניקה בשכיבה זה לא מגביר את הסיכוי למעבר של חלב לתוך חצוצרת השמע.

רצוי להיות במעקב אצל רופא אף-אוזן-גרון

בהאכלה מבקבוק חלב שאוב יש להקפיד על האכלה קצובה ואיטית בזווית של 90 מעלות כדי למנוע הישפכות חלב עודף לחצוצרת השמע.

טיפולים טבעיים – אנטיביוטיקה היא לא תמיד הפתרון… אבל אין לשפוך לחלל האוזן חלב אם, שמן זית וכו'. במידה ויש נקב קטן בעור התוף זה עשוי לגרום לנזק בלתי הפיך.

אפשר לעשות עיסויים עדינים בחלק החיצוני של האוזן, ולהיות קשובים, זה לא תמיד נעים לתינוק אם הכאב רב.

לסיכום

הנקה מהווה את ההגנה הטובה ביותר מפני דלקות וזיהומים ושומרת על בריאות האוזניים עבור תינוקות. אם אין אפשרות להניק, מומלץ להפחית את היווצרות הואקום כאשר מאכילים בבקבוק ולהשתדל למנוע מציצת מוצץ או אגודל.

אפשר להמשיך להניק בשכיבה. אם את מרגישה שהנקה בשכיבה מגבירה את מצבי הדלקות את יכולה לנסות למשך תקופה לא להניק בשכיבה ולראות אם זה משפר את המצב.


מקורות:

להאזנה למאמר המוקלט לחצי כאן



פוסטים קשורים

הצג הכול
bottom of page