top of page
ורד לב

חזיות הנקה

"באיזו חזייה כדאי לי להשתמש בהנקה?"

"ילדתי ויש לי קצת גודש - כדאי לי לישון עם חזייה או לא?"


שאלות בנוגע לשימוש בחזיות בתקופת ההנקה נפוצות מאד בקרב אמהות מניקות


שינויים בשדיים בזמן הריון והנקה

במהלך ההריון צפויים שינויים בשדיים הנערכים לתהליך ייצור החלב לאחר הלידה. נשים רבות מבחינות בשינויים בגודל השדיים במהלך ההריון וגם אחרי הלידה. המלאות הטבעית של השדיים לאחר הלידה עשויה להתפתח לכדי גודש, שהוא מצב שאינו טבעי ועשוי להעיד על כך שהשד לא מתרוקן בקצב תדיר. במצב כזה, כדאי להיעזר באשת מקצוע מתחום ההנקה ולקבל הנחיות מתאימות לטיפול בגודש. מידע נוסף אפשר למצוא במאמר הזה.


ישנו מיתוס שכדאי ללבוש חזייה בזמן גודש. אולם דווקא במצב כזה השד נוטה יותר להיפגע מלחץ חיצוני וזה עלול להוביל לתהליכים דלקתיים. להשאיר את השד ללא חזייה, במצב של גודש, יכול לעזור להרגיש מתי השד מתמלא ומבקש להתרוקן. כך אפשר גם להחזיק אותו ולסחוט במקומות הנכונים בין או במהלך הנקות.


על מה כדאי להקפיד בבחירת חזייה?

במצבים של שינויים בשד נשים רבות מרגישות שיש להן צורך בתמיכה טובה לשד, שאולי הייתה פחות נחוצה לפני ההריון והלידה. לשם כך כדאי להיעזר בחזייה תומכת שאינה צמודה או הדוקה מדיי.

יש בשוק מגוון גוזיות וחזיות שמתאימות לתקופות ההריון, לצד חזיות וגופיות ייעודיות עבור ההנקה. חזיית הנקה מעוצבת באופן כזה שמאפשר פתיחה מהירה, פעמים רבות ביום, מבלי להוריד את הבגדים לגמרי ומבלי לוותר על התמיכה בשד. במנגנון הפתיחה בחזיות הנקה יש שימוש בקליפסים, סקוצ'ים, ריצ'רצים ומנגנונים שונים ומגוונים. כדאי לנסות לתפעל חזיית הנקה ביד אחת, מאחר וסביר להניח שיהיו פעמים בהם לא יהיו לך שתי ידיים פנויות עבור זה אולם גם אם לא תצליחי בהתחלה אל תדאגי זו מיומנות שתרכשי במהירות רבה. כמובן שיש גם מגוון עיצובים וסוגי בד לבחור מביניהם - מה שיכול להפוך את כל העניין לכיף.


מתי כדאי לרכוש חזייה?

מקובל לחשוב שזמן טוב לרכישת חזיית הנקה הוא בחודשים האחרונים להריון, אחרי שהשדיים גדלים. זה כנראה יהיה הגודל שלהם גם לאחר הלידה, אולי עם מעט שינויים. יש נשים שבוחרות לרכוש בסוף ההריון חזייה או שתיים מעט גדולות יותר, שישמשו אותן בימים הראשונים לאחר הלידה, כשהשדיים עמוסים יותר. אלה אולי יהיו בשימוש רק זמן מועט אחרי הלידה וישמשו אותן שוב אחרי הלידה הבאה. 


כדאי לשים לב שהחזייה לא לוחצת על השד המתמלא ומתרוקן בתדירות גבוהה, על מנת שלא יווצר לחץ בשד שעשוי למנוע תנועה טובה של החלב בשד. חזייה שאינה לוחצת תעזור למנוע דלקות בשד. כדי למנוע לחץ באזור מסוים בשד, לא מומלץ לעשות שימוש בחזייה עם ברזלים בתקופת ההנקה. עם זאת קיימות חזיות הנקה עם ברזלים שתוכננו כך שיתאימו להנקה. במידה ואת חווה דלקות חוזרות בשד, כדי לשקול את החלפת החזייה לסוג אחר.

כיצד מתאימים חזייה?

יכול להיות שבתקופת ההנקה תפגשי לראשונה את הצורך להשתמש בחזייה. נשים שהשתמשו עד ההריון בגוזיה או לא השתמשו בכלום עשויות להזדקק למידע הבא.


מידת החזייה מורכבת מההיקף וגודל הקאפ. לעיתים יש פער משמעותי בין ההיקף לקאפ וחשוב לדעת שיש מידה לכל צירוף. אם מידתך חריגה כדאי לחפש חנות מקצועית למידות גדולות או מיוחדות כדי להבין מה המידה המתאימה לך.


משקל השד לא אמור לשבת על הכתפיות אלא על ההיקף. ככל שההיקף רחב יותר (גבוה יותר) כך הוא יכול לתמוך יותר בשד עצמו ומשקלו.


הקאפ אמור להכיל את כל השד, בנוחות מבלי שהשד יבלוט החוצה מתוך החזיה או לצדדים לכיוון בית השחי.


חזייה מתאימה לא תהיה לוחצת, לא תכביד על הכתפיים, לא תשאיר סימנים בכתפיים או אפילו חריצים.

באיזה חומר לבחור

במהלך ההריון וההנקה, לעיתים מסיבות הורמונליות ומשינויים בגודל השדיים, חלק מהנשים עשויות לחוות תחושות של גירוד, רגישות בפטמות או בשד וגם הזעה מוגברת. בחירה בבדים נושמים עבור חזיות יכולה לעזור להרגשה נוחה יותר. בדים טבעיים כמו כותנה ומשי נושמים יותר מאשר חומרים סינתטיים כמו פוליאסטר.


חזיות יכולות להיות נוחות בהתמודדות עם נזילות ודליפות במהלך היום או הלילה. קל יותר להכניס אליהן רפידות הנקה חד פעמיות או רב פעמיות ואף רפידות טיפוליות, בעת הצורך. אולם אם אינך רוצה להישאר עם חזייה במשך שעות רבות, תוכלי להשתמש בגופיות או בגוזיות עבור זה, או להשתמש בחולצה שלא אכפת לך שתירטב, או אף לישון על מגבת.


כאשר ישנן נזילות רבות וטפטופים כדאי יהיה להקפיד על החלפה תדירה של רפידות ההנקה או של החזייה עצמה, על מנת להימנע מהיווצרות גירויים בשד או מתחתיו או מתהליכים פטרייתיים שיכולים לשגשג בסביבה לחה. על אף הנוחות של רפידות חד פעמיות, חלקן עשויות מחומר שאינו נושם ויכולות לעורר גירוי. יש חזיות וגופיות שיש בהן רפידות מובנות המשאירות את הפטמה יבשה. אפשר גם להתנסות ברפידות הנקה רב פעמיות מבדים טבעיים, או בגופיות הנקה מרופדות מחומרים טבעיים הניתנות לכביסה ולשימוש חוזר. נשים רבות מוצאות אותן נעימות יותר לגוף ולסביבה.


האם אפשר ללבוש חזייה גם בלילה?

ישנן גישות הסוברות ששימוש בחזייה בתקופת ההנקה חשוב לאורך כל שעות היום וגם בלילה, כדי לתמוך בגידים וברצועות בשדיים וכדי למנוע שדיים נפולים בעתיד. בפועל אין ביסוס להנחיה הזו וכדאי שנשים יבחרו בהתאם לנוחות שלהן. אם השד יפול או לא כנראה תלוי בגנטיקה ובכוח המשיכה שפועלים על כולנו.

אם נוח לך לישון ללא חזייה, זה מצויין - עשי זאת! תחושה של שחרור השד היא גם נוחה וגם יכולה לאפשר לשד לנוח בצורתו הטבעית. כך גם תוכלי לוודא שיש כמה שעות ביום בהן יהיה פחות לחץ חיצוני על השד.


אם את מרגישה צורך לישון עם חזייה, זה בהחלט אפשרי. כדאי לבחור בחזייה רפויה יחסית, כדי לצמצם לחץ על השד מבחוץ ולמנוע היווצרות של תהליכים דלקתיים.


אולי תרגישי שבשבועות הראשונים אחרי הלידה תרצי להשתמש בחזייה, ולאחר זמן מה הצורך הזה ישתנה ותבחרי להסיר את החזייה בלילה או אף לא להשתמש בה גם במהלך היום.


חזיות שאיבה

קיימות בשוק גם חזיות ייעודיות לשאיבה שיכולות להתאים במיוחד לאמהות ששואבות באינטנסיביות גבוהה, או למי שמעוניינת בידיים חופשיות. אפשר להכין לבד חזיות או גוזיות לשאיבה על ידי יצירת חורים בחזייה או בגוזיה ישנה כדי להכניס ולהחזיק במקום את משפכי המשאבה.


האם חובה להשתמש בחזיית הנקה?

בעוד שחזיות הנקה יכולות להתאים ולהיות נוחות לנשים רבות, יש לא מעט נשים שלא אוהבות לעשות בהן שימוש. כל אפשרות מתאימה כל עוד את נשארת בגבולות הנוחות.

בשורה התחתונה, מה אנחנו רוצות? 

שיהיה לך נוח!

שתרגישי תמיכה בשדיים ותהיי ללא כאבים,

שלא יהיה לך כבד או כואב מדיי מהכובד,

שלא תהיה לך תחושה מציקה מהחזייה,

שהחזייה לא תלחץ לך על השדיים, שלא תרגישי שיש הפרעה כלשהי לזרימת החלב.


הנקה מהנה



לקריאה נוספת:




160 צפיות

פוסטים קשורים

הצג הכול
bottom of page