top of page
ורד לב

הנקה אחרי ניתוח בריאטרי

ניתוחים באריאטריים (ניתוחים מסוגים שונים לקיצור הקיבה) הם אחת הדרכים לסייע לאנשים הסובלים מהשמנת יתר הטומנת בחובה סיכונים בריאותיים, כמו: בעיות לב, סוכרת, דום לב בשינה ועוד.



ניתוחים אלה נעשים נפוצים יותר ויותר, ומאות אלפי אנשים עוברים ניתוחים באריאטריים בכל שנה ברחבי העולם. בקרב המנותחים יש רוב נשי מוחלט, וחלק ניכר מהן נשים בגיל הפוריות.


בעקבות הניתוח האישה מאבדת רכיבים תזונתיים, כי תהליכי ספיגה, אנזימים וגורמים נוספים נפגעים מהתהליך, ונדרשים לגופה בסביבות 12 עד 18 חודשים לאחר הניתוח עד שמשקלה ומצבה התזונתי מתייצבים, תלוי בסוג הניתוח שעברה.


השמנת יתר והנקה

לילדים שנולדו להורים הסובלים מהשמנת יתר יש סיכון מוגבר לפתח השמנת יתר בעצמם, אך הנקה במשך שישה חודשים לפחות/ויותר, מפחיתה סיכון זה. לכן בוחרות אמהות רבות להניק לאחר ניתוח באריאטרי.


סוגי הניתוחים הבאריאטריים

ישנם 2 סוגים עיקריים של ניתוחים באריאטריים:

  • הליכים המגבילים את כמות המזון שיכולה להיכנס לקיבה, כמו טבעת או שרוול, כך שרק כמות מוגבלת של מזון (כ-50 סמ"ק) יכולה לשהות בה. יכולות להיות לניתוחים אלה השלכות מבחינת רכיבי תזונה מסויימים וכדאי לערוך מעקב אחרי רמות הברזל, הפולאט (החומצה הפולית) ו-B12 בגופה של האישה, במיוחד בתקופת הפוריות שלה.

  • ניתוחי מעקפים (קיבה או תריסריון) בעלי השפעה משמעותית יותר על ספיגת רכיבים תזונתיים מהמזון. במצבים אלה יש צורך, פעמים רבות, במתן תוספות קבועות לכל החיים של רכיבי תזונה מסויימים.

צרכים תזונתיים של אימהות מניקות

כמותו ואיכותו של חלב האם אצל אימהות מניקות אחרי ניתוח באריאטרי בדרך כלל מספיקה לתינוקות, בתנאי שהאימהות אוכלות תפריט המכיל לפחות 1800 קלוריות ביום, וכל עוד איבוד המשקל שלהן התייצב. ישנה חשיבות לאכילה מספקת של חלבון אחרי הניתוח, ועל כל ארוחה לאורך היום להכיל לפחות 50% חלבונים.

לאחר ניתוח מעקפים התוספת המינימלית לאימהות מניקות צריכה להכיל תמיד:

  • ויטמינים פרנטליים

  • תוסף B12 לספיגה מהירה מתחת ללשון, בערך של 1000 מק"ג

  • 65 מ"ג ברזל בצורה הנספגת היטב, ביחד עם לפחות 250 מ"ג ויטמין C כדי להבטיח ספיגה מקסימלית של הברזל

  • סידן ציטראט בכמות של 600 מ"ג פעמיים ביום

נשים רבות לא מצליחות להתמיד בנטילת התוספים הללו לאחר ניתוחים באריאטריים, וכתוצאה מכך הן עלולות לסבול מדימומים מרובים אחרי הלידה, מה שיוביל לצורך מוגבר בברזל ושאר ויטמינים. על כן יש לבדוק את רמות הויטמינים באופן קבוע אצל נשים מניקות שעברו ניתוח באריאטרי.


מעקב אחרי התינוק

חשוב מאד לערוך מעקב קפדני אחרי משקל התינוק לאורך זמן, מאחר ועלולים להתפתח מצבים של מחסור בחלב או ב-B12 שעשויים להשפיע על עלייתו במשקל של התינוק ועל מצבו הבריאותי. בגיל הינקות, מחסור ב-B12 עלול לגרום לאנמיה, להקאות, לאפאתיה, להיפוטוניה ולבעיות עצביות בלתי הפיכות, בנוסף לחוסר ההתפתחות והעלייה במשקל. בעיות אלה יכולות להתעורר גם לאחר תקופה קצרה בלבד של מחסור ב-B12 והתינוק עלול לפתח מחסור ב-B12 עוד לפני אמו.


חשוב גם לוודא שהאם יודעת להצמיד את תינוקה בצורה יעילה אל השד, כך שההנקה יעילה ומספיק חלב מגיע אל התינוק. זאת מאחר ורקמת השד עשויה להיות רפוייה ונמתחת לאחר ניתוח באריאטרי. תינוקות בריאים ומשגשגים אינם זקוקים לתוספת של ויטמינים ומינרלים מעבר לויטמין K, D וברזל המומלצים לכל תינוק יונק.


השפעה על הפוריות ועל היכולת להרות

נשים רבות חוות שיפור משמעותי בפוריות אחרי ניתוח באריאטרי, והתוצאה היא לפעמים הריונות לא מתוכננים. אולם אמצעי מניעה הורמונליים מכל סוג אינם מומלצים לשימוש בקרב נשים מניקות שעברו ניתוח באריאטרי, מאחר ואסטרוגן ופרוגסטרון עלולים להפחית את ייצור החלב, ותרופות הניטלות בבליעה לא תמיד נספגות. האפשרויות הבטוחות ביותר למניעת הריון במצב זה הן שיטות המערבות חציצה פיזית. נשים רבות ימשיכו לחוות מחזורי ווסת לא סדירים, כפי שחוו לפני שירדו במשקל, מה שהופך את שיטת ה-LAM – שיטה המתבססת על הנקה כדרך לתכנון משפחה – ללא אמינה במיוחד לצורכי מניעת הריון.


הצלחה

90% מהאנשים שעברו ניתוח באריאטרי יחוו ירידה משמעותית במשקל ושיפור דרמטי בבריאות הכללית שלהם.

כדי לאפשר לנשים שעברו ניתוח באריאטרי הריונות טובים יותר וחוויות הנקה מוצלחות כדבר שבשגרה, חשוב להקפיד על תשומת לב לתזונה יחד עם תוספים מתאימים במינון הנכון, ועל מעקב מקצועי וצמוד אחרי התפתחות התינוק.

כדי להבטיח הנקה מוצלחת ומיטבית, האם המניקה יכולה להיעזר בקבוצות תמיכה של נשים אחרי ניתוח בריאטרי ובקבוצות תמיכה של אימהות מניקות.


מקורות

Kombol, P. Inside Track: Breastfeeding after weight loss surgery. Journal of Human Lactation, 2008;24(3):341-342.

Lamb, M. Weight-loss surgery and breastfeeding. Clinical Lactation, 2011;2(3):17-21

Stefanski, J. Breastfeeding after bariatric surgery. Today's Dietitian 2006; 8(1):47-54

Kaska, Lukasz et al. “Nutrition and Pregnancy after Bariatric Surgery.” ISRN Obesity 2013 (2013): 492060. PMC. Web. 9 Nov. 2017.


להאזנה למאמר המוקלט לחצי כאן










נכתב על-ידי ורד לב


336 צפיות

פוסטים קשורים

הצג הכול

Commentaires


bottom of page