נשיכות בהנקה
ישנם מצבים בהם תינוקות ופעוטות יכולים לנשוך במהלך ההנקה. זה נכון, זה קיים. אולם תדירות התופעה הזו נמוכה בהרבה מהחשש מפניה.
חשש זה מובן בהחלט. מדובר על שדיים ופטמות, שהן רקמות רגישות ביותר והימצאותן בתוך או בקירבת פה של תינוק או של פעוט יכולה לעורר חשש מפני נשיכות. אולם באמת חשוב להבין שזו אינה תופעה נפוצה במיוחד. אין כל מניעה להמשיך ולהניק תינוקות ופעוטות שבקעו להם שיניים, למשך כמה זמן שהדבר מתאים לאם, לתינוק ולמשפחה. בקיעת שיניים אינה סיבה לגמילה מהנקה.
נשיכות יכולות לקרות עם החניכיים, עוד בטרם יש לתינוק שיניים, או לאחר תחילת בקיעת שיני החלב מסביבות גיל שישה חודשים ואילך.
מדוע זה קורה?
במידה ותינוק או פעוט נושך את פטמת האם המניקה, בדרך כלל תהיה לכך סיבה כלשהי. נשיכות בגילאים צעירים ממש יכולות להעיד על הנקה שאינה יעילה ושיש צורך לשפר את התנוחה, את ההצמדה או את איכות ההנקה. אפשר להיעזר ביועצת הנקה בתהליך.
זרם החלב
זרם חלב חזק עשוי לפעמים לתסכל תינוקות ובניסיון "לעמוד בפרץ" הם יכולים לעשות דברים שונים, ביניהם גם לנשוך. גם זרם חלב חלש מדיי עשוי לתסכל תינוקות ולהוביל לתגובה כגון נשיכה.
מה ניתן לעשות? במידה ומדובר בזרם חלב חזק מדי, אפשר לסחוט ידנית לתוך מיכל או מגבת עד שהזרם נחלש מעט. במידה ומדובר בזרם חלב חלש, האם יכולה לסחוט חלב לפני ההנקה כדי להניע את רפלקס שחרור החלב על מנת לעודד זרימה מהירה יותר של החלב בתחילת ההנקה. היא יכולה גם לדחוס את השד תוך כדי ההנקה, כדי להזרים יותר חלב לתינוק. אפשר גם לנסות ולעבור בין הצדדים, כדי לנסות ולאזן את זרם החלב, במידת הצורך.
תהליך צמיחת השיניים
תהליך זה אורך שבועות וחודשים, עם רגעי שיא של בקיעת השיניים. תינוקות רבים כמו מבקשים לחכך את החניכיים שלהם במשהו ולעיתים יהיו אלה פטמותיה של האם. אפשר להציע לתינוק נשכן, כחלופה לצורך בחיכוך החניכיים. במידה והתינוק כבר אוכל, אפשר להציע אוכל קר או קפוא. (יש אמהות שמכינות ארטיקים מחלב אם שאוב.) ניתן לעסות את החניכיים בעדינות עם האצבע.
בעיה רפואית
צינון או דלקת אוזניים הם מצבים שיכולים להקשות על בליעה והנקה, ולגרום לנשיכה.
עייפות וחוסר תשומת לב משני הצדדים
יש תינוקות שאינם מצליחים להירדם במהלך הנקה. הם יכולים להשתעמם או לאבד עניין ולבטא זאת בנשיכה לקראת סוף ההנקה. מאידך, לפעמים האם המניקה עייפה מאד ולא מבחינה באופי היניקה שמשתנה.
לעיתים, ישנם תינוקות שמבקשים תשומת לב מלאה מאימם במהלך ההנקה (מותר לאמהות לעשות דברים במהלך ההנקה) על בסיס קבוע או מדי פעם.
מה לעשות? אאוצ' זה כואב!
נכון! נשיכות הן כואבות, מפתיעות, מרגיזות ומאכזבות, כי האם המניקה איננה מצפה להנשך במקום אינטימי ומעניק כל כך. כך שאמא שננשכת יכולה להרגיש הרבה דברים בבת אחת – וזה בסדר, מותר לך! בהתאם לתחושותיה של האם אפשר לראות טווח רחב של תגובות בעת המעשה; אמהות יכולות לצעוק, לצרוח, לפרוץ בבכי, לנתק את התינוק בבת אחת מהשד, לא לרצות להיות בקירבתו, לחשוש מההנקה הבאה ועוד. כל התגובות האלה טבעיות, נורמליות ולגיטימיות בהחלט.
נסי לזהות את סימני אובדן העניין, העייפות, העצירה בין מציצות קצובות ונתקי את התינוק מהשד מבעוד מועד. אם מדובר בעייפות, ניתוק התינוק מהשד והרדמתו בצורה אחרת עשויים למנוע את הנשיכה. אם יש לו צורך בתשומת ליבה של האם, נסי להבחין בכך מבעוד מועד. יש אמהות שירצו לנסות ולהסיח את דעתו של התינוק בעזרת קריאה בשמו, דיבור אליו או הפניית תשומת הלב למשהו שקורה במרחב תוך כדי ניתוקו המהיר מהשד כדי להימנע מנשיכה שנראית כמתקרבת.
כיצד ניתן להגיב לנשיכה?
במידת האפשר כדאי לאמא לעצור לרגע, לנשום ולהבין מה קרה פה. היא אולי תוכל לנסות ולבחור בדרך פעולה שתתאים לצרכיה, למערכת היחסים שלה עם התינוק ולאמונות ההוריות שלה.
שיחה עם התינוק
בהתאם לגיל וליכולת ההבנה אפשר בהחלט לומר לתינוק מה קרה פה, מה מתאים או לא מתאים מבחינת האמא ולבקש ממנו לפתוח פה גדול ולהתחבר לשד בצורה טובה. מותר לך לומר משהו בטון חריף וברור בסמוך לנשיכה, כדי להעביר את המסר בצורה הכי ברורה שתוכלי אל התינוק.
לייצר הפרדה בין התינוק לאם בעת המעשה
כדי להעביר מסר על כך שהנשיכה אינה מקובלת על אמא, אפשר לנתק את התינוק מהשד, לסגור את החולצה ולהורידו ממנה, אל הרצפה, על שטיח או למיטה על מנת לייצר פעולה של הפרדה שתעזור לתינוק המתפתח להבין שהנשיכה אינה רצויה. מדובר על זמן הפרדה קצר, של כמה דקות בלבד, מאזור השד, כזה שיאפשר לאמא להירגע ולאסוף את עצמה ושיכול גם לתת הזדמנות לתינוק לבטא את תסכולו, המובן בהחלט. לאחר מכן כדאי להציע לתינוק שוב לינוק תוך הקפדה על חיבור טוב ועמוק ככל האפשר.
מה עוד?
חשוב לדעת שבמרבית המקרים, במידה וישנה תקופה של נשיכות בהנקה, היא חולפת. במידה ויש לך צורך את מוזמנת להתייעץ עם מדריכת לה לצ׳ה בנושא ולקבל רעיונות שמתאימים לצרכייך. אם נוצר פצע, חשוב לטפל בו בצורה המתאימה ביותר על מנת להימנע מזיהום או מדלקת בשד. יש אימהות שנעזרות בהרפיות ובדמיון מודרך להרגעה. לעיתים רחוקות נשיכות עלולות להוביל לתהליך גמילה מהנקה, אולם אין זה מחויב המציאות וכדאי לקבל תמיכה מתאימה לפי הצורך שלך.
נכתב על-ידי ורד לב