top of page

מעבר לאוכל מוצק - התחלת אכילה לתינוקות

ברכות! הגעת לשלב המרגש של התחלת מזון מוצק.

שלב מרגש, קצת מפחיד, ומבלבל לכל הדעות. הנחיות טיפת חלב בדבר התחלת מוצקים השתנו בערך כל שנתיים בשנים האחרונות, ובוודאי שמעת לא מעט מידע סותר.


להאזנה במאמר המוקלט לחצי כאן

toddler sitting and eating from his plate

אז מה עושים? איך מתחילים? מתי? איך? מה מותר לאכול? לתת מים? ואיך ממשיכים את ההנקה תוך כדי מתן מזון מוצק? היכונו לפגוש את הפולניה הפנימית שבכן, זו שדואגת שהילד רזה מדי ולא אוכל🙂


באיזה גיל להתחיל מוצקים?

הנחיות משרד הבריאות מציינות שמומלץ להתחיל להכיר לתינוק מזונות מוצקים בסביבות גיל 6 חודשים, וזאת בהתאם לסימני המוכנות שהתינוק מראה.

איך אני יודעת שהתינוקת שלי מוכנה?

  • מגלה עניין במזון שסביבה, עד כדי ניסיונות חטיפה של מזון מצלחתם של אחרים.

  • כשניתן לה מזון היא לא דוחה אותו עם הלשון אלא מגלגלת אותו בפה, מוצצת ואולי אף בולעת.

  • מסוגלת לשבת עם תמיכה כשראשה יציב.

  • לאחר מתן הטעימות ניכר שמערכת העיכול שלה מתמודדת עם המזון היטב והיא אינה סובלת מגזים או מעצירות.

  • מצליחה להעביר מזון בפיה מצד לצד.

מזונות שיש להימנע מהם:

  • דבש עד גיל שנה (עקב הסכנה מרעלן הבוטוליזם)

  • חלב ניגר עד גיל שנה

  • אגוזים שלמים/בפיסות קטנות (סכנת חנק). מותר ממרחי אגוזים/שקדים/בוטנים.

מזונות שיש להציג בזהירות

  • מזונות עגולים כגון ענבים, עגבניות שרי, נקניקיות וכו' יש לחתוך לאורך כדי למנוע סכנת חנק או היתקעות בקנה הנשימה.

  • מזונות קשים ללעיסה, כגון גזר חי.

  • מזונות שיש אליהם אלרגיה ידועה במשפחה.

  • מזונות מעובדים מאוד

מאכלים ראשונים

מלבד מספר מזונות אסורים אפשר לתת לתינוק לטעום הכל, כל עוד המזון במרקם רך שניתן למצוץ או ללעוס גם ללא שיניים. אפשר בהחלט לתת מזון מתובל "של גדולים", והכי כיף לאכול מהצלחת של אמא. תינוקות הם בני אדם קטנים – יצורים חברתיים, וכמונו אוהבים לאכול בחברה ומתגרים ממה שאחרים אוכלים.

כלל הזהב אומר שעלינו לחשוף את התינוקות למזון מגוון, טרי, טעים ומזין, בזמנים מתאימים, ואחריותם של התינוקות להחליט כמה ומתי יאכלו.

כמו כן המלצה כללית היא לתת את המזון בצורתו הקרובה ביותר לטבע, כלומר כמה שפחות מעובד.


להאכיל בכפית או לתת לתינוק לאכול לבד?

לפעמים זו שאלה של זמן או סבלנות מצד המאכיל. אם ניתן לפנות לכך את הזמן, הסבלנות והנכונות להשלים עם הלכלוך, כדאי לתת לתינוק לאכול בידיים בעצמו.

כשהתינוק אוכל בידיים בעצמו קל לו לקבוע מתי הוא שבע ולהפסיק לאכול. הוא חווה עצמאות הולכת וגדלה ויכול לבחור מה לאכול מתוך שלל מזונות שמוצגים לו.

אכילה עצמאית מפתחת הרגלי אכילה בריאים לעתיד. כפי שבהנקה אפשרנו לתינוק לווסת את הרעב והשובע שלו, כך גם בעת אכילת מזון מוצק, אנו רוצים לאפשר לתינוק לשמור על המנגנון הטבעי של תאבונו.

הבאת האוכל לפה הוא תרגול מצוין לתיאום יד-עין ולמוטוריקה העדינה. התינוק מתאמן על הבאת היד לפה כבר בגיל חודשים ספורים לקראת אותו הרגע בו יצטרך לקרב אוכל לפיו.

בגילאים מעט יותר מתקדמים יוכל לאחוז את הכפית בעצמו ולאכול כמו גדול. איזה אושר!

ואם בכל זאת בחרת להאכיל בכפית, כדאי לשמור על מקסימום עצמאות של התינוק: להביא את הכפית קרוב לפיו ולחכות שיפתח פה ויראה סימן שרוצה להכניס את הכפית. לא לנסות להכניס אוכל בכוח לפי התינוק או לשדל אותו ל"עוד כפית אחת". לנסות להיות ערה לסימני השובע שהתינוק מפגין. לתת לו לאחוז בכפית ולכוון אותה אם הוא חפץ בכך. יש אמהות שנותנות לתינוק כפית כדי שינסה לאכול לבד, ובמקביל מאכילות אותו בכפית נוספת, כדי לוודא שמשהו נכנס🙂


חייבים טחון? מה המרקם המומלץ?

לא רק שלא חייבים טחון, מומלץ לתת לתינוק להתמודד עם שלל מרקמים.

אפשר להגיש פירות או ירקות מאודים שלמים, מעוכים במזלג באופן גס, חתוכים למקלות עבים שהתינוק יכול להחזיק ביד.

לנסות סוגים שונים של אוכל אצבעות: קציצות, חתיכות בשר, פסטה, לביבות, לחם – כל דבר שתינוק יכול לאחוז בידו בנוחות.

ובעיקר לא לפחד להתנסות, כמובן תוך השגחה קרובה על התינוק.


איך ממשיכים לנהל את ההנקה?

אם מתייחסים להנקה כאל מזון בלבד, אפשר לחשוב שהתחלת מוצקים מסמנת סוף לשלב ההנקה. אכן תהליך הגמילה מתחיל מהרגע בו התינוק מקבל תזונה ממקור שאינו אמו. אולם לפי ארגון הבריאות העולמי, ההנקה אמורה לספק את רוב הקלוריות עד גיל שנה, ושליש מהקלוריות עד גיל שנתיים. ההנקה ממשיכה לספק הגנה חיסונית ורכיבים תזונתיים רבים הנספגים בקלות וביעילות. בנוסף, ההנקה משככת כאב, מרדימה, מווסתת רגשות, ומנחמת כל עוד האמא והתינוק/ פעוט מעוניינים בכך.

אנחנו ממליצות לזרום לפי הקצב של התינוק, ולהמשיך להציע הנקה לפני או אחרי כל ארוחת מוצקים ובמשך הלילה במידה והתינוק מתעורר. גם אם האמא אינה חשה בכך, והתינוק אינו מוריד או אפילו מגדיל את מספר ההנקות בשביל סיבה כזו או אחרת, כמות החלב יורדת בשלב זה בהתאם לקצב של התעניינות התינוק או הפעוט במוצקים.

ישנם תינוקות שלא יסכימו למוצקים לפני שינקו, ואחרים שההנקה תספק אותם כך שלא ירצו לטעום עוד משהו נוסף, ויהיה צורך להמתין שעה-שעתיים אחרי ההנקה כדי להציע מוצקים.

וכך יתנהל לו תהליך איטי, שיכול לקחת חודשים רבים, של מעבר הדרגתי מאוד לתזונה שמבוססת בעיקרה על מוצקים ומקבלת השלמה תזונתית וחיסונית מההנקה.

תני לתינוק לקבוע את הקצב – את כבר תראי שמספר ההנקות ירד.

וכן, זה גם שמח וגם קצת עצוב, כמו כל תהליך גדילה והתפתחות של ילדינו.


מתי לתת מים?

כשהתינוק כבר יושב איתנו לשולחן האוכל, אפשר להציע לו מעט מים בכוס, כמו לכולם. רוב התינוקות ישתו לפי הצמא. כאשר המזון המוצק מכיל כמות גדולה של נוזלים (מרק, פירות וכדומה) והתינוק יונק לפי צרכיו, לא תמיד יהיה לו צורך במים.

גם לאחר מתן המים מומלץ להציע הנקה בתום הארוחה.


התינוק שלי לא מתלהב ממוצקים! מה עושים?

יש תינוקות שעד גיל שנה מקבלים את כל צרכיהם התזונתיים מחלב האם. זה מאוד אישי.

לכל תינוק יש קצב משלו. יש כאלה שבגיל 6 חודשים כבר רוצים ארוחה שלמה ויש אחרים שלוקח להם יותר זמן. זה תקין וזה תקין.

חשוב להמשיך לחשוף את התינוק למזונות מגוונים בזמנים מתאימים, ולנסות שלא להילחץ.

הרצון לאכול מוצקים הוא טבעי ומולד והינו שלב התפתחותי כמו כל שלב אחר: התהפכות, זחילה, הליכה ודיבור.

לא ניתן לעצור אותו וגם לא להאיץ אותו, רק לכבד את הקצב של התינוק ולאפשר לו סביבה בטוחה להתנסות בה.

יום יבוא והוא יאכל כמו גדול, ובהפסקת עשר לא תצטרכי להגיע לביה"ס כדי להניק אותו…


אוכל ביתי או "אוכל של תינוקות"?

ברוב המקרים, אוכל שמוגדר כאוכל המיועד לתינוקות יהיה או פחות בריא מאוכל של גדולים, או יותר יקר, או שניהם ביחד. מפתיע? תופתעו לגלות שברוב סוגי המזון המשווק לתינוקות יש תוספת סוכר, כמובן שעוגיות בייבי למיניהן מבוססות על קמח לבן וסוכר, ושקיות חטיפים מכילות כמות נתרן הגבוהה מהכמות היומית המומלצת. דברים נפוצים בקטגוריה הזו: מעדני חלב, דגני בוקר, חטיפי בוטנים וחטיפים אחרים. לפני שאתן נותנות מאלה, רצוי לקרוא את רשימת הרכיבים שעל התווית.


חשוב במיוחד לא להתחיל עם מזונות ממותקים, מלוחים במיוחד או מעובדים לפני שתזונת המוצקים מבוססת. מעבר לעובדה שהם פחות בריאים, ברגע שהתינוק מתרגל לטעמים אלו, הסיכון גדול יותר שיתחיל לסרב לאוכל ביתי, וייהפך לבררן מאוד.


לפעמים יש לחץ של אנשים אחרים תחת הכותרת "רק שיאכל משהו". אמנם אולי כרגע הוא יאכל משהו, אבל לטווח ארוך זה צפוי לגרום נזקים.


בהצלחה בשלב החדש!


להאזנה במאמר המוקלט לחצי כאן










נכתב על-ידי סיון בן-אור עודכן על-ידי ורד לב וחנה כצמן, נובמבר 2020.


פוסטים קשורים

הצג הכול
bottom of page