ליסה מרסקו וליגת לה לצ'ה
ליסה מרסקו, היא יועצת הנקה מוסמכת IBCLC ומדריכת ליגת לה לצ'ה (ללל), היא שייכת לליגת לה לצ'ה דרום קליפורניה/נבדה ופעילה בקואליציית ההנקה של מחוז סנטה ברברה.
יש לה מעל 35 שנות ניסיון בעבודה עם אמהות מניקות, והיא נחשבת לכוהנת הנקה בינ"ל מומחית בתחומה.
ליסה הגיעה לאחרונה לישראל כדי להרצות בכנס השנתי של "האיגוד הישראלית למקצועות ההנקה". בזמן ביקורה בישראל, הייתה לי הזכות ללוות אותה והייתה לי ההזדמנות לראיין אותה על הניסיון שלה עם ליגת לה לצ'ה.
להלן מה שהיה לה לומר:
ש: מתי הייתה הפעם הראשונה ששמעת על ללל?
ליסה: "שמעתי לראשונה על ללל כשהייתי בהריון וחשבתי שיהיה מאוד מעניין ללכת למפגש ללל, אבל לא הייתי בטוחה אם אפשר ללכת בהריון, לכן הלכתי רק אחרי שילדתי את הבכור שלי. הוא היה בערך בן חודש בזמן הפגישה הראשונה".
ש: מה גרם לך להחליט להיות מדריכת ללל?
ליסה: "זה התחיל מארבע חברות בכנסייה שלי. כולנו היינו יחד במקהלת הכנסייה, בהריון עם תינוקות שנולדו בין ספטמבר לנובמבר. חברה אחת סבלה במיוחד מגודש נוראי ופטמות סדוקות ומדממות. לשתינו היה את אותו רופא נשים והוא אמר לי: 'את יודעת, יש אמהות ש"יחליפו" תינוקות כדי ללמוד מהניסיון אחת של השניה.' הזכרתי את זה בפניה, אבל היא עשתה פרצוף של 'אין מצב', ולא הייתה שום עזרה אחרת אז. היא סירבה להגיע למפגש ללל ומכיוון שלא הייתה עזרה אחרת, היא פשוט האכילה בתמ"ל. הרגשתי רע בשבילה וקצת מתוסכלת שהיא פשוט לא קיבלה את העזרה שהיא צריכה, וגם שהיא לא הקשיבה למה שיש לי להגיד ברצינות כי הייתי 'סתם אמא'. המשכתי ללכת למפגשי ללל ולמדתי הרבה, וחשבתי שזה ממש עזר לאמהות שהגיעו לשם, אולם ראיתי גם אימהות שמפסיקות להניק ובעיקר כאלה שמפסיקות מוקדם כי לא היה שם מי שיגיד להן שזה לא מה שהן צריכות לעשות. שאת יכולה להיות יצירתית, שאת יכולה להתמודד עם האתגרים אחרת.
אני זוכרת את אשת הכומר שהייתה חברה טובה שלי, וכשהיה ריטריט ללכת אליו, בעלה רצה שהיא תלך, וכולם אמרו לה 'תגמלי את התינוק ותלכי'. רציתי להשתתף בריטריט הזה גם, אבל בסופו של דבר, נזכרתי במה שאחת ממדריכות ללל הבכירות אמרה לי לאחר ששיתפתי אותה בדילמה שלי: 'התינוק הזה יהיה בגיל הזה רק פעם אחת'. הייתי מאוד אסירת תודה על כך שבעלי לא לחץ עלי לגמול את הבן שלי כמו שהבעל השני עשה. לו היא הייתה הולכת למפגשי ללל, היא הייתה מבינה שהיא לא הייתה חייבת להפסיק להניק; ומאוחר יותר היא אכן התחרטה על כך.
עם הילד הבכור שלך, אנשים אומרים לך מה נכון לעשות, ואת מקבלת את זה כמו שזה, בעוד שבללל את לומדת חשיבה ביקורתית על עצות של אחרים מוקדם יותר ולא מקבלת הכל כל כך בקלות."
ש: כיצד ללל השפיעה על ההורות שלך?
ליסה: "לללל הייתה השפעה עמוקה על ההורות שלי. זה לימד אותי להקשיב לילד שלי וללכת בעקבות ההובלה שלו. לפני ללל, גדלתי במשפחה עם חינוך מאד נוקשה שלפיו ציפו מילדים לעשות מה שאמרו להם. כשילדתי את הבן הראשון שלי, כריסטופר, למדתי מהר מאוד שהוא תינוק מאוד פעיל וסקרן, שלא אוהב להתכרבל. נאבקתי עם זה בהתחלה כי לא ידעתי איך להתמודד עם ילד שלא מציית כפי שלימדו אותי שאמור להיות.
בללל לימדו אותי שלילדים יש צרכים ואישיות משלהם, ושחשוב לכבד אותם. הן הראו לי איך להיות הורה באופן פעיל, ללוות את הילד שלי ולנתב אותו מחדש כשצריך. הגישה הזו הייתה חדשה עבורי, והיא עשתה שינוי משמעותי בהורות שלי. כריסטופר אובחן מאוחר יותר עם הפרעת קשב וריכוז (ADD), ואלמלא ללל, יכול להיות שהייתי "נופלת עליו" יותר מדי וגרמת לו להרגיש שהוא תמיד ילד מאכזב. במקום זאת, ללל לימדה אותי לראות בו ילד טוב וסקרן שפשוט זקוק לסוג אחר של הדרכה ותשומת לב.
זה שינה את חיי ואת ההורות שלי. נעשיתי בטוחה יותר ביכולות שלי, והתחלתי לראות את הבן שלי באור אחר. הפכתי למדריכת ללל כי רציתי לחלוק את הגישה הזו עם אחרים ולעזור להם לראות את הילדים שלהם באותה דרך שבה למדתי לראות את שלי."
ש: מה תוכלי לספר לי על קבוצות ללל שלך?
ליסה: "הצטרפתי לקבוצה בסנטה מריה, שבה אני עדיין גרה, והפכתי למדריכת ללל ב-1985. הקבוצה שלנו הייתה די פעילה והייתה לנו קבוצת פעוטות וקבוצות מפגשי-משחקים בנוסף למפגשים הקבועים שלנו. הובלתי את הקבוצה במשך שנים רבות, למרות שאני לא זוכרת את המספר המדויק."
ש: האם הסמכת מדריכות חדשות?
ליסה: "כן, עזרתי להסמיך 3-5 מדריכות במהלך השנים. עם זאת, חלק מהן בסופו של דבר פרשו מוקדם יחסית עקב התחייבויות אחרות כמו חינוך ביתי או ילדים נוספים. בסופו של דבר החלטתי להעביר את הקבוצה למישהי אחרת כי רציתי להיות יועצת הנקה וזה היה יותר מדי ללהטט בין שתי סוגי האחריות. למרות שהקבוצה המשיכה כמה שנים עם המדריכה החדשה, היא נסגרה בסופו של דבר."
ש: מה התפקיד שלך היום בללל?
ליסה: "ב-15 השנים האחרונות בערך, התפקיד הרשמי שלי בללל היה כיועצת למחלקת PL (קשר מקצועי). עם זאת, חלו שינויים רבים באזור שלנו ואנשים שייכים כעת לאזורים שונים ולא רק לאזורים גיאוגרפיים, אז התפקיד שלי השתנה במקצת".
ש: כמה זמן את מתכננת להמשיך להתנדב בללל?
ליסה: "נהניתי להתנדב בללל שנים רבות, אבל עם חלק מהכללים והשינויים החדשים, ייתכן שאאלץ לפרוש השנה. הם דורשים כעת מספר חובה של שעות בחודש, מה שלא היה קודם לכן. ואולי לא אוכל למלא את הדרישה הזו."
"ליגת לה לצ'ה נתנה לי מערך מיומנויות ייחודי שהיווה את הבסיס לנסיון המקצועי שלי בתחום ההנקה בהמשך. אני תמיד אברך את ליגת לה לצ'ה על כך שלימדה אותי הקשבה פעילה ומיומנויות הנחיית קבוצות, מה שהציב אותי ברמה גבוהה כשקיבלתי את ההחלטה להיות יועצת הנקה. והבונוס: כמה מהחברות הכי טובות שלי הכרתי דרך ללל!"
ליסה פרשה כעת גם מתפקידה ב-WIC )תוכנית אמריקאית לתמיכה תזונתית ובריאותית בנשים הרות ואימהות טריות בעלות הכנסה נמוכה) של מחוז סנטה ברברה, אבל היא ממשיכה לחקור, לכתוב ולדבר על הנקה.
הסיפור של ליסה הוא עדות לכוחה של קהילת ליגת לה לצ'ה ולחשיבות התמיכה באמהות במסע ההנקה שלהן.
Lisa Marasco's LLL Journey
Lisa Marasco, an International Board Certified Lactation Consultant and La Leche League (LLL) leader, affiliated with LLL of So. Calif/Nevada and serves on the Breastfeeding Coalition of Santa Barbara County.
Lisa recently came to Israel to speak at the annual conference of the Israel Association for Lactation Professions. With 35 years of experience working with breastfeeding mothers, Lisa has become an expert in her field. While in Israel, I had the privilege of accompanying her and had the opportunity to interview her about her experience with LLL. Here's what she had to say:
Q: When was the first time you heard about LLL?
Lisa: “I first heard about LLL when I was pregnant and I thought going to a meeting would be very interesting, but I wasn’t sure if you were supposed to go when you were pregnant so I didn't go until after I had my first-born. He was probably a 1-month old at the time of the first meeting.”
Q: What made you decide to be a LLL leader?
Lisa: “That started with four friends in my church. We were all in the church choir together, pregnant and having babies between September and November. One friend in particular had terrible engorgement and cracked, bleeding nipples. We both had the same obstetrician and he told me, ‘you know, some mothers will switch babies to learn from the experience of each other.’ I mentioned it to her, but she made a face like ‘no way,’ and there was no other help back then. She declined to come to an LLL meeting and since there was no other help, she just ended up formula feeding. I felt bad for her and a little frustrated that she just didn't get the help that she needed, and also that she didn't take anything I had to say seriously because I was ‘just a mom.’ I kept going to LLL meetings and learned a lot, and I thought it helped the mothers who came there, but I also saw people quitting and especially weaning early because there was nobody there to tell them that it's not what you had to do. That you could be creative, that you could deal with things differently.
I remember a pastor's wife that we were good friends with, and when there was a retreat to go to, her husband wanted her to go, and so everybody was telling her, ‘wean the baby and go.’ I wanted to attend this retreat too, but in the end, I remembered what one of the senior LLL leaders said to me after I shared my dilemma with her: ‘this baby will only be this age once'. I was very thankful my husband did not pressure me to wean like the other husband did. Had she gone to LLL, she would have realized that she didn't have to stop breastfeeding; later on, she regretted it.
With your first-born, people tell you what to do, what they think is right, and you go with that, while in LLL, you learn to question advice sooner and not to accept everything so easily."
Q: How has LLL influenced your parenting?
Lisa: "LLL has had a profound influence on my parenting. It taught me to listen to my child and to follow his lead. Before LLL, I grew up in a very strict family where children were expected to do as they were told. But when I had my first son, Christopher, I quickly learned that he was a very active and curious baby who didn't like to be cuddled. I struggled with this at first because I didn't know how to handle a child who wasn't obedient in the way I was raised to expect.
But LLL taught me that children have their own needs and personalities, and that it's important to respect and honor those. They showed me how to actively parent, to follow my child around, and to redirect him when necessary. This approach was new to me, but it made all the difference in the world. Christopher was later diagnosed with attention deficit disorder (ADD), and if it weren't for LLL, I might have come down on him too hard and made him feel like he was always a disobedient child. But instead, LLL taught me to see him as a good, curious child who just needed a different kind of guidance and attention.
This changed my life and my parenting. I became more confident in my abilities, and I started to see my son in a different light. I became a LLL leader because I wanted to share this approach with others and help them see their children in the same way I learned to see mine."
Q: Can you tell me about your LLL groups?
Lisa: "I joined a group in Santa Maria, where I still live, and became a leader in 1985. Our group was quite active and we had a toddler group and playgroups in addition to our regular meetings. I led the group for many years, although I don't remember the exact number."
Q: Have you accredited new leaders?
Lisa: "Yes, I have helped to accredit 3-5 leaders over the years. However, some of them ended up retiring early due to other commitments such as homeschooling or having more children. Eventually, I decided to pass the group on to someone else because I wanted to become a lactation consultant and it was too much to juggle both responsibilities. Although the group continued for a few years under new leadership, it eventually closed down."
Q: What is your role today at LLL?
Lisa: "For the past 15 years or so, my official capacity at LLL has been as an advisor to the PL Department. However, there have been many changes in our area and people now belong to different areas rather than just geographical ones, so my role has shifted somewhat."
Q: How long do you plan to continue volunteering at LLL?
Lisa: "I have enjoyed volunteering at LLL for many years, but with some of the new rules and changes, I may be forced to retire this year. They are now requiring a mandatory number of hours per month, which was not in place before, and I may not be able to fulfill this requirement."
"LLL gave me a unique skillset that laid the foundation of my professional lactation practice later on. I will always bless LLL for teaching me active listening and group moderating skills, which put me ahead of the game when I made the decision to become an LC. And then a bonus: some of my best friends were found through LLL!"
Lisa is now also retired from her position with the WIC (US program that helps low-income pregnant women, new mothers, infants, and young children with nutrition and health support) of Santa Barbara County, but she continues to research, write, and speak about breastfeeding.
Lisa's story is a testament to the power of the community of LLL and the importance of supporting mothers in their breastfeeding journey.
Comments